11.01.15

Таємний Київ: Художнє училище будинку № 34



Саме ось так нами була раптово знайдена пам'ятка історії, що охороняється державою від пошкодження.
Цю незвичайну будівлю по вул. Воровського, 34  закриває новобудова. До речі, сама вулиця вже має бути Бульварно-Кудрявською, згідно рішення Київради про повернення історичних назв вулицям Києва, як повідомляє Інтерфакс-Україна. Але таблички на цій вулиці ще не змінили
Майже навпроти є книгарня-кафе Довженко книги.кава.кіно. Саме сюди ми і збирались, що б подивитись на картини молодої художниці Дар'ї Мілай, що будуть там до 25 січня 2015.  Там їх не багато і вони стоять на книжкових полицях. 


Ми вирішили спочатку підійти ближче і роздивитись цей незвичний будинок. Спочатку кидається в очі аварійний стан будинку. Сама архітектура дуже асиметрична і незвична, скрізь по будинку різної форми вікна:



Але перш за все я звернула увагу на цю ляльку у вікні. Зразу здалось, що це капелюх відьми. При більш детальному огляді стало зрозуміло, що це лялька у вигляді голови-колобка з ручками, ніжками і з незвичним головним убором, все зроблено з шерсті:

Коли ми прочитали, що це пам'ятка архітектури, стало ясно, чого тут ніхто не робить ремонт. Реставрація такого будинку має коштувати значні кошти. В даний час цей будинок більше схожий на житловий, аніж на колишнє художнє училище. У вікнах де-не-де горить світло, у дворі розвішаний випраний одяг, видніються кондиціонер і телевізійні антени. Звісно є і розбиті шибки, і закриті плівкою вікна.  
Перший під'їзд був відчинений, ніде в законах не сказано, що ми не маємо права входити в чужі під їзди. Тож ми зайшли. 
Зразу хочу сказати, що всередні там трохи моторошно. Стіни пошкоджені, обдерті, вікна подеколи розбиті, хоча сходи у нормальному стані. Кожен поверх має свою висоту, чим вище ми піднімалися, тим нижче опускалася стеля. Людині зростом вище за 1,75 м. буде складно піднятися наверх не пригинаючи голову. Я маю зріст 1 м 68 см, тож я проходила нормально і голову не схиляла. 
На вікнах і на підлозі можна знайти речі мешканців. На фото зліва  підставка під свічку.

Такий вигляд має сусідній будинок №32Б із вікна колишнього училища на другому поверсі, якщо я не помиляюсь. Вікно не має скла:


Можна розгледіти асиметрію розміщення вікон на поверхах: 

Дім укріпили балками, бо він і справді трохи підкошений. 


Це вид на наш будинок №34 з двора сусіднього дому №32Б на вулиці Бульварно-Кудрявської/Воровського:

Уривки будинку №32Б, влітку тут має буди гарно:

Дуже крута пристройка до будинку № 34. 
Побачили вже наприкінці огляду. 
Мабуть всередині там дуже затишно: 





Після того, як ми з другом розійшлися по домівкам я знайшла цікаву статтю про цей будинок, в якій йдеться про те, що можливо це зовсім не Художнє училище. Також там представленні вкрай виразні фотографії будівлі в нічний час доби. 
Дякую за увагу, ваша Zu Soloma.

Немає коментарів:

Дописати коментар